حمص (خوراک) محتویات لغتشناسیویرایش تاریخچهویرایش ارزش غذاییویرایش شیوهٔ سرو کردنویرایش آشپزی عربیویرایش آشپزی اسرائیلیویرایش آشپزی آمریکاییویرایش رکورد جهانیویرایش منابعویرایش link to USDA Database entryCozy InsideHummus 101"Nutrition facts for hummus, home prepared per 100 grams"Diversity in the dining room helps ring in Israel's new yearLebanon claims latest title in 'Hummus War' (CNN)"Lebanon breaks Israel's hummus world record"
عربیخاورمیانهاردهاسرائیللبناناردننخودمصرجنگهای صلیبیصلاحالدین ایوبیدمشقآهنویتامین سیفولاتویتامین ب۶پروتئینفیبردستگاه گوارشگیاهخواراننعنافلفل قرمزماستجعفریزیرهنان پیتااسرائیلرستورانهافروشگاههایعرب اسرائیلی
حمص (خوراک)
function mfTempOpenSection(id)var block=document.getElementById("mf-section-"+id);block.className+=" open-block";block.previousSibling.className+=" open-block";
حُمص (به عربی: حُمُّص) یا نخود-ارده یک خوراک مدیترانهای-عربی است که در خاورمیانه بسیار محبوب است؛ و بیشتر در سینیهای مزه به عنوان پیش غذا سرو میشود.
🍽حُمُّص🍽 | |
---|---|
حُمُّص با روغنزیتون و سبزیجات | |
وعده | مزه |
خاستگاه | مصر، سوریه و لبنان |
دمای سرو | ولرم |
ترکیبات اصلی | نخود، ارده |
پروندههای رسانهای مربوط به حُمُّص در ویکیانبار |
این خوراک از نخود پخته، روغن زیتون، ارده، آبلیمو و سیر له شده درست میشود.
محتویات
لغتشناسیویرایش
حمص لغتی عربی است به معنی نخود که لغت کامل آن حمّص بطحینة میباشد.[۱][۲]
تاریخچهویرایش
در بخش خاورمیانه ایِ مدیترانه مانند اسرائیل، لبنان و اردن، نخود یکی از پایههای آشپزی بهشمار میآید و در بیشتر خوراکها و خورشها بهکار میرود.
پیشینهٔ دستور پخت خوراکی مانند حمص به سده ۱۳ هجری در مصر برمیگردد و در زمان جنگهای صلیبی خوراکی مانند حمص به عنوان پاداش به سربازان صلاحالدین ایوبی داده میشد.[۳]
در کتابچه رسیدن به دلبر در وصف خوراکهای خوشمزه و معطر (به عربی: الوُصله الی الحبیب فی وصف الطیبات و الطیب)
به دستور پخت حمص اشاره شدهاست.
پروندههای تاریخی نشان میدهند که پس از سده ۱۸ هجری حمص وارد سفرههای مردم دمشق شد.
ارزش غذاییویرایش
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۱۷۷ کیلوژول (۴۲ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۲۰٫۱ g |
فیبر | ۴ g |
پروتئین | ۴٫۹ g |
ویتامین آی معادل | ۵ میکروگرم (۱٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۵۹ میکروگرم (۱۵٪) |
ویتامین C | ۸ میلیگرم (۱۳٪) |
کلسیم | ۴۹ میلیگرم (۵٪) |
آهن | ۱٫۵۶ میلیگرم (۱۲٪) |
منیزیم | ۲۹ میلیگرم (۸٪) |
فسفر | ۱۱۰ میلیگرم (۱۶٪) |
سدیم | ۲۴۲ میلیگرم (۱۱٪) |
link to USDA Database entry درصدها نسبیاند |
حمص دارای مقدار فراوانی آهن، ویتامین سی، فولات، ویتامین ب۶ و پروتئین است. همچنین دارای فیبر فراوانی است که برای کارکرد بهتر دستگاه گوارش سودمند است.[۴]
حمص یک گزینه بسیار مناسب برای گیاهخواران و وگانها است.
شیوهٔ سرو کردنویرایش
حُمُّص را به عنوان پیش غذا همراه با دیگر پیش غذاها مانند سالاد تبوله و… نان پیتا کنار غذاهایی مانند فلافل، مرغ کبابی، کوفته و… سرو میکنند.
آشپزی عربیویرایش
مواد سازندهٔ حمص به آسانی در کشتزارهای عربی یافت میشوند.
اعراب اسرائیل در حُمُّص نعنا، فلفل قرمز، ماست، جعفری خرد شده و زیره هم میریزند و همراه با نان پیتا گاهی به عنوان غذای اصلی هم سرو میکنند.
آشپزی اسرائیلیویرایش
حمص بخش مشترک همه وعدههای غذایی، در اسرائیل است؛ حمص در اسرائیل بسیار محبوب است[۵] و کم و بیش در همهٔ رستورانها و فروشگاههای اسرائیل یافت میشود.
حُمُّص همراه با شهروندان عرب اسرائیلی وارد این کشور شد و مانند روش فلسطینیها هم سرو میشود.
آشپزی آمریکاییویرایش
در ایالات متحده آمریکا حُمُّص بسیار محبوب است و برپایهٔ آمارهای سال ۲۰۰۸ بیش از ۱۵ میلیون آمریکایی بهطور منظم حمص میخورند.
حُمُّص همراه با مهاجران اسرائیلی وارد آمریکا شد؛ و هماکنون کنسرو حمص در قفسههای همهٔ فروشگاههای زنجیرهای آمریکا پیدا میشود.
رکورد جهانیویرایش
در ماه مه۲۰۱۰، ۳۰۰ آشپز لبنانی در روستای آل فنار در نزدیکی بیروت بزرگترین ظرف حمص جهان به وزن ۱۰۴۵۲ کیلوگرم پختند؛ که در کتاب رکوردهای جهانی گینس نوشته شد.[۶][۷]
رکورد پیشین در دست ۵۰ شهروند عرب اسرائیلی بود که ۵/۴۰۸۷ کیلوگرم حمص را در ژانویهٔ ۲۰۱۰ پخته بودند.
منابعویرایش
↑ Maan Z. Madina, Arabic-English Dictionary of the Modern Literary Language, 1973, s.v. ح م ص
↑ Newman, Joni Marie (2007), Cozy Inside, Lulu.com, p. 67, ISBN 978-1-60402-895-9.mw-parser-output cite.citationfont-style:inherit.mw-parser-output qquotes:"""""""'""'".mw-parser-output code.cs1-codecolor:inherit;background:inherit;border:inherit;padding:inherit.mw-parser-output .cs1-lock-free abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lock-green.svg/9px-Lock-green.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .cs1-lock-registration abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg/9px-Lock-gray-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-subscription abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Lock-red-alt-2.svg/9px-Lock-red-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output div[dir=ltr] .cs1-lock-subscription a,.mw-parser-output div[dir=ltr] .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output div[dir=ltr] .cs1-lock-registration abackground-position:left .1em center.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registrationcolor:#555.mw-parser-output .cs1-subscription span,.mw-parser-output .cs1-registration spanborder-bottom:1px dotted;cursor:help.mw-parser-output .cs1-hidden-errordisplay:none;font-size:100%.mw-parser-output .cs1-visible-errorfont-size:100%.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration,.mw-parser-output .cs1-formatfont-size:95%.mw-parser-output .cs1-kern-left,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-leftpadding-left:0.2em.mw-parser-output .cs1-kern-right,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-rightpadding-right:0.2em
↑ mideastfood.about.com, Hummus 101. Retrieved 28 February 2008.
↑ "Nutrition facts for hummus, home prepared per 100 grams". Conde Nast, USDA National Nutrient Database, version SR-21. 2014. Retrieved 9 May 2015.
↑ Even mentioned by the Israel Defense Forces Cookbook, see Houston Chronicle "Diversity in the dining room helps ring in Israel's new year"
↑ Lebanon claims latest title in 'Hummus War' (CNN)
↑ "Lebanon breaks Israel's hummus world record". Yahoo. AP. 8 May 2010.
کتاب آشپزی ویکیکتاب یک دستور آشپزی در این رابطه دارد: حمص |
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.264","walltime":"0.359","ppvisitednodes":"value":1119,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":19571,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1529,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":13,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":1,"limit":20,"unstrip-size":"value":10491,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 308.410 1 -total"," 41.95% 129.393 1 الگو:پانویس"," 32.99% 101.734 1 الگو:Citation"," 16.13% 49.744 1 الگو:Infobox_prepared_food"," 15.83% 48.817 1 الگو:Nutritionalvalue"," 14.11% 43.520 1 الگو:Infobox"," 13.08% 40.346 1 الگو:به_عربی"," 12.41% 38.271 1 الگو:به_زبان_دیگر"," 11.67% 35.986 1 الگو:Lang"," 10.76% 33.199 2 الگو:Convert"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.126","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":3652988,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1330","timestamp":"20190425221858","ttl":2592000,"transientcontent":false););(window.NORLQ=window.NORLQ||[]).push(function()var ns,i,p,img;ns=document.getElementsByTagName('noscript');for(i=0;i-1)img=document.createElement('img');img.setAttribute('src',p.getAttribute('data-src'));img.setAttribute('width',p.getAttribute('data-width'));img.setAttribute('height',p.getAttribute('data-height'));img.setAttribute('alt',p.getAttribute('data-alt'));p.parentNode.replaceChild(img,p);});(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":118,"wgHostname":"mw1320"););